OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/08/17

BISZKOPT ZAMIAST BUŁKI WROCŁAWSKIEJ

Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dżemem oraz kubkiem mleka roślinnego. Polecam wszystkim,  którzy chcieli by sobie przypomnieć smak z dzieciństwa. 😋 Mi przypomniał ten czas znakomicie. Moja pociecha zjadła go ze smakiem. Nie zostało już nic.

Składniki :
  • 2 jajka dwużółtkowe lub 3 średniej wielkości 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • Łyżka mąki kukurydzianej 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • 1/6 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • łyżka oleju rzepakowego 
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy parę kropel soku z cytryny oraz łyżkę oleju i łączymy je razem. Do osobnej miski wsypujemy suche składniki i je łączymy ze sobą. Zmniejszamy obroty robota kuchennego, który ubija białka i dodajemy stopniowo żółtka. Wyłączamy go. Dodajemy po łyżce suchych składników do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wlewamy do silikonowej keksówki i pieczemy z grzałką górną i z termoobiegiem 15 minut, następnie wyłączamy grzałkę i pieczemy kolejne 15 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy biszkopt na 10 minut w środku. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy