2017/10/04
PLACEK KUKURYDZIANY Z WINOGRONAMI
Zachciało mi się placka, dobrego, domowego placka. I co tu zrobić. Krzątam się po kuchni i sprawdzam co mam. Jest dobrze, więc zabieram się do roboty. Po 40 minutach jest! Robię sobie kawę i siadam z plackiem i pisze ten post. 😉
Składniki :
3/4 szkl mąki kukurydzianej
Banan
3 jajka
łyżeczka cukru lub syropu klonowego
Parę winogron, np. różowych
Oddzielamy białka od żółtek i je ubijamy na sztywno! 😊 Żółtka, banana i cukier miksujemy blenderem. Dodajemy pomału do ubitych białek i delikatnie łączymy. Dodajemy mąkę również małymi porcjami i również delikatnie mieszamy. Przelewamy do niedużej formy i układamy na wierzchu połówki winogron. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut z termoobiegiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Teraz możecie zrobić sobie kawę i zajadać się plackiem.
Smacznego 😉
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz