OSTATNIO DODANE
Soczysty Schab
Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...
2018/02/02
CIASTO CZEKOLADOWE MONTIGNACA
Ciasto lekkie jak chmurka i mocno czekoladowe. Bez mąki, o obniżonej zawartości cukru, bez mleka i zbędnych tłuszczów. Rozpływa się w ustach. Jest mega. Smak, aromat i wygląd zwalają z nóg. Ciasto, które kosztować bez wyrzutów sumienia.
Składniki :
300 g czekolady 70 % kakao
4 duże jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Szczypta soli.
Kawę rozpuszczamy 100 ml gorącej wody i dodajemy pokruszoną czekoladę. Możemy tutaj wykorzystać czekoladę domową z przepisu z mojego bloga. Z racji tego, że czekolady jest dużo polecam rozpuszczac ją w kąpieli wodnej. Dodajemy żółtka i ekstrakt pomarańczowy, mieszamy do uzyskania gładkiej masy .Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy masy ze sobą. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni z termoobiegiem. Później jeszcze 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem bez grzałki góra i dół. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie .Smacznego 😉!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Ciekawi mnie jego konsystencja, mam ogromną ochotę takie upiec :)
OdpowiedzUsuń