OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2018/02/02

CIASTO CZEKOLADOWE MONTIGNACA


Ciasto lekkie jak chmurka i mocno czekoladowe. Bez mąki, o obniżonej zawartości cukru, bez mleka i zbędnych tłuszczów. Rozpływa się w ustach. Jest mega. Smak, aromat i wygląd zwalają z nóg. Ciasto, które kosztować bez wyrzutów sumienia.

Składniki :
300 g czekolady 70 % kakao
4 duże jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Szczypta soli.

Kawę rozpuszczamy 100 ml gorącej wody i dodajemy pokruszoną czekoladę. Możemy tutaj wykorzystać czekoladę domową z przepisu z mojego bloga. Z racji tego, że czekolady jest dużo polecam rozpuszczac ją w kąpieli wodnej. Dodajemy żółtka i ekstrakt pomarańczowy, mieszamy do uzyskania gładkiej masy .Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy masy ze sobą. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni z termoobiegiem. Później jeszcze 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem bez grzałki góra i dół.  Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie .Smacznego 😉!!

1 komentarz:

  1. Ciekawi mnie jego konsystencja, mam ogromną ochotę takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne przepisy