OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2018/05/08

CIASTO CYTRYNOWE NA SPODZIE Z DAKTYLI


Ciastko jest niesamowite. Cytryna daję pawera, a wiórki kokosowe nadają mu dodatkowej wilgotności. Spód z daktyli, orzechów włoskich i fig pasuję idealnie. Posmakowalo mi bardzo, a taki schlodzony deser w słoneczny dzień to super sprawa. Proste i smaczne, niebo w gębie. 😉

Składniki :
Spód :
50 g suszonych fig
50 g suszonych daktyli
80 g orzechów włoskich
Łyżka startej skórki z cytryny
Łyżka soku z cytryny



Wierzch:
Szkl wiórków kokosowych
3/4 szkl oleju kokosowego
Mleczko kokosowe
Reszta skórki i soku z cytryny
4 łyżki miodu

Figi i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy na gładką masę z orzechami, oczywiście w miarę możliwości. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką drewnianą lub ręką. Wykładamy masę na formę wyłożoną folią spożywczą i wyrównujemy. Następnie bierzemy się za wierzch. Rozpuszczamy olej kokosowy na małym ogniu, dodajemy stałą cześć mleczka kokosowego i trzymamy chwilę  do połączenia się składników. Dodajemy resztę składników po zdjęciu z ognia. Porządnie mieszamy i wlewamy na spód w formie. Następnie wkładamy na noc do lodówki. Wszystko ładnie stężeje i się przegryzie.
Naprawdę warto spróbować chociaż raz tego deseru. Smacznego 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy