OSTATNIO DODANE
Soczysty Schab
Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...
2018/05/08
CIASTO CYTRYNOWE NA SPODZIE Z DAKTYLI
Ciastko jest niesamowite. Cytryna daję pawera, a wiórki kokosowe nadają mu dodatkowej wilgotności. Spód z daktyli, orzechów włoskich i fig pasuję idealnie. Posmakowalo mi bardzo, a taki schlodzony deser w słoneczny dzień to super sprawa. Proste i smaczne, niebo w gębie. 😉
Składniki :
Spód :
50 g suszonych fig
50 g suszonych daktyli
80 g orzechów włoskich
Łyżka startej skórki z cytryny
Łyżka soku z cytryny
Wierzch:
Szkl wiórków kokosowych
3/4 szkl oleju kokosowego
Mleczko kokosowe
Reszta skórki i soku z cytryny
4 łyżki miodu
Figi i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy na gładką masę z orzechami, oczywiście w miarę możliwości. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką drewnianą lub ręką. Wykładamy masę na formę wyłożoną folią spożywczą i wyrównujemy. Następnie bierzemy się za wierzch. Rozpuszczamy olej kokosowy na małym ogniu, dodajemy stałą cześć mleczka kokosowego i trzymamy chwilę do połączenia się składników. Dodajemy resztę składników po zdjęciu z ognia. Porządnie mieszamy i wlewamy na spód w formie. Następnie wkładamy na noc do lodówki. Wszystko ładnie stężeje i się przegryzie.
Naprawdę warto spróbować chociaż raz tego deseru. Smacznego 😉
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz