Składniki :
200 g ziaren słonecznika
Szczypta soli
5 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżeczek ksylitolu lub 7 łyżek erytrolu
Jajko
40 g mąki kukurydzianej
80 g mąki owsianej bezglutenowej
puszki mleczka kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Cukier waniliowy na ksylitolu
Suche składniki mieszamy razem. Słonecznik mielimy na mąkę. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą dodajemy mokre składniki. Mieszamy wszystko elegancko. Wlewamy do dwóch form na babeczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 10 minut, po tym czasie uchylamy i zostawiamy do wystygnięcia. Smarujemy ulubionym kremem. Następnym razem zrobię polewę z lukru. 😉
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń