OSTATNIO DODANE
Soczysty Schab
Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...
2017/11/22
TRUFLE Z MIGDAŁAMI
Trufle to smak, który również kojarzę ze świętami. Delikatne i rozpływające się w ustach. Zrobiłam je w zeszłym roku i zrobię je w tym roku. To jest mój ulubiony deser. Nie tylko mój, mąż również je podjada. Miałam zrobić czekoladę, ale stwierdziłam, że mam chęć na Trufle. O to są.
Składniki :
100 g kakao
100 g oleju kokosowego bezwonnego
2-3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
2-3 łyżki mleka sojowego waniliowego
Syrop klonowy do smaku
Płatki migdałowe
Łyżka Amaretto
Roztapiamy olej, dodajemy kakao i mieszamy na gładko, najlepiej twardą trzepaczką, wtedy najlepiej się łączy ze wszystkim masa. Dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu uzyskania aksamitnej masy. Wykładamy masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Obsypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odkrywamy kawałki elastycznej masy i tworzymy kulki w rękach. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. I wkładamy do mini papilotek, te wykładamy do pojemnika z zamknięciem i przetrzymujemy w lodówce. Od tego momentu możemy się rozkoszować domowymi truflami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz