OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/07/06

OLEJ CZOSNKOWY I LAUROWY Z ZIELEM










Olej smakowy w sklepach często jest z konserwantami, a te lepsze kosztują krocie. Niedawno była moda na oliwę, bo zdrowa i bogata w kwasy omega. A czy zwrociliście uwagę ile tak naprawdę ich zawiera?Otóż 10 razy więcej kwasów omega zawiera olej rzepakowy. I jest niedrogi!  Drugim olejem niezbędnym w mojej kuchni jest olej lniany.  Hipokrates polecał go na bóle podbrzusza i zapalenie błon śluzowych. Otóż olej ten wzmacnia błony śluzowe na całej długości jelit. Pomaga w stanach zapalnych jelit. Również posiada więcej kwasów omega niż oliwa. Świetny jest do sałatek. Wróćmy do oleju smakowego, łatwo się go robi. Wystarczą dwie buteleczki na olej ok 200 ml i 3 duże ząbki czosnku, obrane i wrzucone do buteleczki, do drugiej wrzucamy 20 ziaren ziela angielskiego i 5-6 listków laurowych. Zalewamy obie butelki olejem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.  Świetnie się nadają do smażenia, jako dodatek smakowy do dań i do surówek.  Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy