OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/07/06

CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ










Przypominam jeden ze smaków z dzieciństwa tym ciastem,są to wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju smaki, każdy ma swoje. Wersja bez glutenu i bez laktozy jest godna polecenia i bardzo dobra. Świetnie smakuje ze szklanką mleka sojowego. 
Polecam

SKŁADNIKI NA CIASTO
5 czubatych łyżek Ramy vegańskiej lub oleju kokosowego
5 łyżek cukru trzcinowego
3 duże jaja
200 gramów mąki z ciecierzycy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Dwie garści czerwonej porzeczki i garść czereśni
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy, suche składniki mieszamy i dodajemy masło,mieszamy,dodajemy jajka, mieszamy i łączymy elegancko wszystko razem wraz z porzeczką.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
150 g mąki z ciecierzycy
4 łyżki cukru trzcinowego
4 czubate łyżki rozpuszczonego masła/oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
Do naczynia wsypujemy mąkę i cukier.
Dodajemy ciepłe masło i mieszamy drewnianą łyżką na kruszonkę.
Jeśli kruszonką będzie mało sypka dodajemy więcej mąki i odwrotnie.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy ciasto i wykładamy wydryliwanymi czereśniami. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 min z termoobiegiem, a następne 20 min bez w 180 stopniach. Studzimy stopniowo, 10 min w piekarniku, następnie lekko rozszczelniamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia,wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy