💗CIASTO Z DYNI

Niezastąpiony zapach i aromat w domu, a to jeden z niewielu smaków jesieni. 👍👌
Oto przepis na taki klasyk:
Składniki:
szklanka puree z dyni (ugotowane z goździkami, cynamonem i odrobiną startej gałki muszkatołowej)
2 szklanki mąki
1 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
4 jajka
2 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mleka sojowego nsł
1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1/2 ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W misce utrzyj cukier z jajkami na puszystą i gładką masę. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dodaj połowę puree z dyni. Wymieszaj. Wykorzystałam do puree dwie dynie hokkaido, średnią i małą. Do nasmarowanej wcześniej olejem formy wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 min w 180 stopniach. Po 15 min kładziemy na wierzch resztę puree z dyni wymieszanego z 1/2 szklanki cukru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz