Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mięsnych pierogów. Ale nie tylko. Również świetnie smakują z kapustą w świątecznej wersji. Lubię pierogi. Dzisiaj pomógł mi mój synek. Świetnie przy tym się bawił. Mam wrażenie, że w dorosłym życiu będzie lubił gotować. I dobrze, bo to świetna sprawa.
Składniki :
200 g mąki gryczanej niepalonej
100 g skrobi ziemniaczanej
Szkl wrzątku
Łyżeczka soli
Łyżka oleju
Odmierzamy mąkę i skrobię, dodajemy sól, olej, a na końcu wrzątek. Najlepiej wyrabiać ciasto w tym momencie robotem kuchennym. Jeżeli nie mamy takiego sprzętu to pamiętajcie żeby robić sekundowe przerwy, gdyż ciasto jest gorące. Po wyrobieniu odstawiamy na chwilę i przykrywamy ściereczką. Pierogi robimy seriami, coby nam ciasto nie wyschło. Gotujemy je 2-3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie. Gdy je zalepiamy najlepiej jest zwilżać palce. Mamy wtedy pewność, że się nie rozpadną w wodzie. Co do nadzienia zrobiłam wersję z wędzony boczkiem. Są pyszne.
Farsz:
200-300 g wędzonego boczku
60 g suszonych grzybów leśnych
Trochę pieprzu i suszonej natki pietruszki
Boczek kroimy w kostkę. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Wszystko wrzucamy do garnka i smażymy ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Można zrobić wersję z szynką PROSCIUTTO. Pamiętajcie żeby boczek pokroić na małe kosteczki, coby nie rozrywały się pierogi podczas lepienia.
Dla mnie ciasto gryczane zaparzane jest najlepsze na świąteczne pierogi. Polecam je z czystym sumieniem. 😉
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz