OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/07/06

TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM













Zupa, jak zrobić dobrą zupę bez klasycznego bulionu? Otóż bulion to smak umami, doskonale zrównoważony. Każdy kojarzy babciny rosół, nie jest łatwo go zrobić. Otóż jest sposób na zastąpienie bulionu, wpadli na to japończycy, używają pudru umami do wszelkich dań i zup. Robi się go z suszonych grzybów shitake i suszonych glonów kombu. Mielimy w młynku pół szklanki grzybów i pół szklanki pokruszonych glonów, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.  A teraz przepis na zupę. 

Składniki :
Pietruszka z natką 
Marchewka 
Dwa plasterki selera
Cebula 
4 listki laurowe 
4 ziarenka ziela angielskiego 
2 łyżeczki czerwonej pasty curry 
Puder umami 
Mleczko kokosowe 
Łyżeczka imbiru
2 łyżeczki trawy cutrynowej 
Posiekanych szczypior
Łyżeczka vegety Natur 
2 ząbki czosnku 
Sól i pieprz 
4 podudzia kurczaka bez kości 

Pietruszkę z natką, marchewkę, seler, ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe wraz z 1/2 cebuli i kurczakiem wrzucamy do 1,5 l wody. Gotujemy 15 minut, nie więcej. Doprawiamy Vegetą Natur, solą, pieprzem i pudrem umami do uzyskania odpowiedniego dla nas smaku. Odcedzamy bulion. Kroimy kurczaka wzdłuż na paski. Kroimy resztę cebuli i czosnek, smażymy aż się zeszkli, dodajemy kurczaka, pastę curry, imbir i trawę cytrynową. Smażymy chwilę i wlewamy bulion, dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pudrem umami, solą i pieprzem. Dodajemy posiekanych szczypior. Gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Makaron wstążki nas interesuje. I gotowe! Jak chcemy łagodniejsze to wystarczy dodać 2 łyżki majonezu rozrobionego w słoiczku z zupą. Grzybki i glony dostaniecie w dobrym sklepie azjatyckim. 
SMACZNEGO!! 😁 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy