OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/11/17

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE ⭐

Uwielbiam ich zapach unoszący się po całym domu. Czuć, że idą święta. Atmosfera jest zupełnie inna niż na codzień. Niecierpliwością oczekujemy gości, a dzieci prezentów. Choinka świeci w salonie, a gospodyni szykuje ostatnie danie. Stół nakryty, wszyscy ubrani elegancko. A ja nabieram powietrza świątecznego ile mogę i się tym cieszę ile mogę. Pierniczki to wyjątkowy przysmak świąteczny. Uwielbiam jak są mięciutkie. Bez nich nie czuło by się świat. Ich zapach jest niebywały. Dziś poczułam się jakby były już święta.

Składniki :
150 g mąki z migdałów
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kokosowej
2 łyżki mleczka kokosowego
2 jajka
11 łyżek miodu
1 łyżka przyprawy piernikowej
(zrobionej z przypraw bezglutenowych)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
100 g wegańskiej margaryny

Łączymy ze sobą suche składniki.  Masło i miód rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy do reszty. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do reszty. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Łączymy wszystko delikatnie. Jeśli mamy formę do pierniczkow to ją właśnie teraz warto wykorzystać, jeśli nie to wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kółeczka. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Opruszam je po wystygnięciu cukrem pudrem. Smak i aromat jest niezastąpiony.  Polecam na święta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy