OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/10/16

NALEŚNIKI GRYCZANO-KUKURYDZIANE

Naleśników nigdy dość.  Otóż mój pierworodny złapał jakąś infekcję. Od czwartku w nocy zaczął się ciężki weekend. Brak apetytu u synka mnie załamuje. Najbardziej lubi naleśniki. Tak więc mam pole do popisu i robię mu różne smaki. Ostatnio były gryczano-owsiane, zjadł ze smakiem. Dziś zrobiłam gryczano-kukurydziane też mu posmakowały. Mi również. Zachowałam tą samą zasadę co ostatnio. 3:2:1.

Składniki :
30 g skrobi ziemniaczanej
60 g mąki gryczanej
90 g mąki kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Łyżeczka cukru trzcinowego
Szczypta soli
Jajo
2 łyżki oleju
250 ml wody lub mleka roślinnego

Naleśniki są również jędrne i smakowite. Robi się je szybko, nie przywierają do patelni. Smażę na patelni emaliowanej z grubym dnem. Przeznaczonej do indukcji. Jest naprawdę dobra. Sprawdza się przy naleśnikach genialnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy