2017/10/16
PASZTECIK ZE SŁOIKA
Pasztecik do smarowania na kanapki. Zapasteryzowany więc można brać go ma wyjazdy weekendowe, ferie czy wczasy. Świetny na śniadanie i na kolację. Polecam zrobić samemu w domu zamiast kupować w sklepie.
Składniki :
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 podudzia z kurczaka bez kości
Marchewka
Pietruszka
Cebula
3-4 grzyby leśne lub garść namoczonych przez noc, suszonych grzybów
Sól, pieprz, majeranek, dwa liście laurowe i 4 ziela angielskie
Po ugotowaniu składników wymienionych wyżej
Jajko
40 g mąki kukurydzianej
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy 20 minut. Odcedzamy i miksujemy blenderem ręcznym na papkę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy 40 g mąki kukurydzianej i jajko. Mieszamy dokładnie. Wkładamy do słoików. Pasteryzujemy trzy razy przez 30 minut w 120 stopniach bez grzałki góra i dół.
Słoiczki przetrzymujemy w lodówce. Smakują lepiej niż te ze sklepu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz