OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/09/25

CHLEB WŁOSKI BEZ DROŻDŻY

Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży,  ku mojemu zaskoczeniu wyszedł naprawdę super i smaczniejszy od pierwszej wersji. Bardzo się cieszę, że mogę go jeść. Polecam wypróbować jest super. I niczego mu nie brakuje w porównaniu do klasyka.

Składniki:
500 g skrobi ziemniaczanej
Łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru trzcinowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
500 ml mleka roślinnego
50 ml oleju z suszonych pomidorów
10 pokrojonych suszonych pomidorów
80 g siemienia lnianego zalanego wrzątkiem lekko ponad ziarenka
Serek waniliowy Alpro

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre i gluta z siemienia, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wstawiamy do pieca na ok.1,5 godz bez termoobiegiu w 220'C, do suchego patyczka. Zostawiamy go w piecu aż będzie letni. Wystawiamy i czekamy aż ostygnie. Ja się nigdy doczekać nie mogę i tuptam przy piecu jak moja mała pociecha 😉😀.
SMACZNEGO!!! 😊

Rady:
Zamiast siemienia można użyć Chia.
Zamiast skrobi ziemniaczanej możemy użyć skrobi z tapioki.
Zamiast serka waniliowego możemy użyć wersji ryżowej tego serka.
Pomidory suszone można pominąć i olej z nich, a użyć olej rzepakowy i żurawinę suszoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy