Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszedł naprawdę super i smaczniejszy od pierwszej wersji. Bardzo się cieszę, że mogę go jeść. Polecam wypróbować jest super. I niczego mu nie brakuje w porównaniu do klasyka.
Składniki:
500 g skrobi ziemniaczanej
Łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru trzcinowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
500 ml mleka roślinnego
50 ml oleju z suszonych pomidorów
10 pokrojonych suszonych pomidorów
80 g siemienia lnianego zalanego wrzątkiem lekko ponad ziarenka
Serek waniliowy Alpro
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre i gluta z siemienia, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wstawiamy do pieca na ok.1,5 godz bez termoobiegiu w 220'C, do suchego patyczka. Zostawiamy go w piecu aż będzie letni. Wystawiamy i czekamy aż ostygnie. Ja się nigdy doczekać nie mogę i tuptam przy piecu jak moja mała pociecha 😉😀.
SMACZNEGO!!! 😊
Rady:
Zamiast siemienia można użyć Chia.
Zamiast skrobi ziemniaczanej możemy użyć skrobi z tapioki.
Zamiast serka waniliowego możemy użyć wersji ryżowej tego serka.
Pomidory suszone można pominąć i olej z nich, a użyć olej rzepakowy i żurawinę suszoną.
2017/09/25
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz