Składniki :
100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśnietych przez praskę
180 g skrobi ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
15 g zmielonego siemienia lnianego
85 g ksylitolu
Jajko plus jedno żółtko
7 g suszonych drożdży
Szczypta soli
50 ml ciepłego mleka ryżowego
Łyżka wegańskiej margaryny
Jagody świeże lub mrożone
Roztrzepane jajko do smarowania bułek
Mleko podgrzewamy z margaryną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą najlepiej robotem kuchennym, polecam drożdże dodać na koniec mieszania. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Mieszamy ponownie i łyżką drewnianą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy okrągłe bułki. Zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Ja ciasto do wyrośnięcia wkładam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni. Sposób sprawdza się świetnie. Następnie układamy na środku po dwie łyżki jagód i obsypujemy ksylitolem, ok łyżeczka na bułkę. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, aż zarumienia się boki. Dzięki jajku nie popękają. Ja smarowalam jeszcze raz w trakcie pieczenia. Pachną obłednie, tak samo smakują. Pychotka. Najlepsze jak są jeszcze ciepłe. 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz