Sezon trwa, targi uginają się od warzyw. Kolory, zapachy i bogactwo z pól i działek zachęca do zatrzymania ich w małych, szklanych pojemnikach. Nie zastanawiam się ani chwili i korzystam z tego co natura nam daję. Weki są, miejsce w ziemlance jest więc podwijam rękawy i działam. Przepisy dla was.
GRUSZKI W DELIKATNEJ ZALEWIE :
1 kg gruszek (nie zamiekkich)
Sok z jednej cytryny
Zalewa :
750 ml wody
250 ml octu 10%
200 g cukru trzcinowego
kilka goździków
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do wody z sokiem z cytryny. W tym czasie zagotowujemy zalewę. Układamy gruszki w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku bez grzania góra dół przez 10 minut w 120 stopniach. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.
POMIDORKI MARYNOWANE
0,5 kg pomidorków podłużnych żółtych i czerwonych
Czosnek
ZALEWA:
250 ml octu 10%
600 ml wody
1,5 łyżki cukru
1,5 płaskiej łyżeczki soli
6 liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren pieprzu
Pomidorki myjemy. Obieramy czosnek i wrzucamy po ząbku do słoików. Zagotowujemy zalewę. Wrzucamy pomidorki do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku bez grzania góra i dół przez 10 minut w 120 stopniach. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.
SMACZNEGO! 😊
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz