OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/08/08

SEZON TRWA...

Sezon trwa, targi uginają się od warzyw. Kolory, zapachy i bogactwo z pól i działek zachęca do zatrzymania ich w małych, szklanych pojemnikach. Nie zastanawiam się ani chwili i korzystam z tego co natura nam daję. Weki są, miejsce w ziemlance jest więc podwijam rękawy i  działam. Przepisy dla was.

GRUSZKI W DELIKATNEJ ZALEWIE :
1 kg gruszek (nie zamiekkich)
Sok z jednej cytryny

Zalewa :
750 ml wody
250 ml octu 10%
200 g cukru trzcinowego
kilka goździków

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do wody z sokiem z cytryny.  W tym czasie zagotowujemy zalewę. Układamy gruszki w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku bez grzania góra dół przez 10 minut w 120 stopniach. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.


POMIDORKI MARYNOWANE
0,5 kg pomidorków podłużnych żółtych i czerwonych
Czosnek

ZALEWA:
250 ml octu 10%
600 ml wody
1,5 łyżki cukru
1,5 płaskiej łyżeczki soli
6 liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren pieprzu

Pomidorki myjemy. Obieramy czosnek i wrzucamy po ząbku do słoików. Zagotowujemy zalewę. Wrzucamy pomidorki do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku bez grzania góra i dół przez 10 minut w 120 stopniach. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.

SMACZNEGO! 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy