OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/11/29

TOFURNIK KRÓLEWSKI


Święta, święta.. A na święta nie może obejść się bez sernika. W tym przypadku tofurnika. Dla mnie jest niezastąpiony. Jeszcze 4 lata temu nie wiedziałam o jego istnieniu. Człowiek potrafi się przystosować, potrafi zmienić swoje życie na lepsze mimo kłód rzucanych pod nogi. Tofurnik jest tego przykładem. Ważne żeby się nie poddawać. Wtedy można wszystko. 😁.  Sernik bez sera też się da zrobić.

Składniki :
  • 600 g tofu naturalnego
  • 100 g orzechów nerkowca, zalanych wrzątkiem i odstawionych na 2 h
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 200 ml mleka sojowego, waniliowego 
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego.
  • 45 g skrobi ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru pudru np. zmielonego cukru trzcinowego 

Tofu umieść w misce dodaj sok z cytryny i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Dodaj odsączone orzechy nerkowca, mleko sojowe, olej, skrobię, cukier i wszystko razem zmiksuj na gładko. W czystej misce umieść białka jaj zmiksuj mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i dalej ubijaj. Następnie do piany powoli dodawaj masę z tofu, cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodaj do masy żółtka i połącz ze sobą. Otrzymamy luźna masę. Przelej ją do średniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz pod przykryciem godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. Później zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 30 minut. Tofurnik opadnie, ale tak ma być. Po wystudzeniu oblałam go polewą czekoladową. Wystarczy rozpuścić 2 łyżki oleju kokosowego, dodać dwie łyżki kakao i łyżkę  cukru. Wymieszać i rozprowadzić po cieście. 
Udanych tofurników życzę 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy