OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/08/02

OGÓRKI KONSERWOWE

OGÓRKI KONSERWOWE Z PRZEPISU PANI Z TARGOWISKA 😉

Taka historia, Pani od której zostały nabyte ogórki chętnie udzieliła porady co do zalewy idealnej. Czemu nie podzielić się taką wiedzą. To dla was świeży przepis.

Składniki:
6 kg małych ogórków
Główka czosnku ( 1-2 ząbki na słoik)
0,5 kg cebuli ( 2 plastry na słoik)
3 duże marchewki (3-4 talarki na słoik)
Liście laurowe (1 na słoik)
Ziele angielskie (2-3 ziarenka na słoik)
Gorczyca ( 1/2-1 łyżeczka płaska na słoik)
Koper ( gałązka na słoik)

Zalewa :
1 litr octu
4 Litry wody
3/4 kg cukru
0,5 szkl soli

Zaczynamy od wyparzenia słoików. Później zagotowujemy zalewę i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie myjemy ogórki, marchewkę i koper. Obieramy czosnek i cebulę. Wrzucamy po ząbku czosnku do słoika, liściu laurowym, ziarna ziela i gorczycę. Obieramy marchewkę i trzemy na tarce lub kroimy nożem na talarki. Cebulę trzemy na tarce na plastry. Dodajemy obydwa warzywa do słoików. Nie zapominamy o koprze. Następnie układamy ogórki, zalewamy do zagięcia i zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku bez grzania góra i dół przez 20 minut w 120 stopniach. Stawiamy do góry dnem na parę minut i odwracamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe!! Ogórki konserwowe!!  😊 Udział wzięło w tym przedsięwzięciu pół rodziny 😊

Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy