2017/11/27
CIASTO MADARYNKOWE
Ciasto klementynkowe zrobiłam z mandarynek i jest naprawdę super. Zero goryczki mimo zmielenia całych mandarynek ze skórką. Wszystko dzięki gotowaniu. Zmielone cytrusy i migdały nadają ciasto wilgoci, która się utrzymuję cały czas. Mimo, że ciasto nie jest przykryte. Jest to kolejna propozycja świąteczna, świetnie nadaje się na Bożonarodzeniowy stół. Smak jest wyjątkowy. Godny polecenia.
Składniki :
5 mandarynek
200 g migdałów
6 jajek
3/4 szkl cukru
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Mandarynki szorujemy szczoteczką. Gotujemy na wolnym ogniu godzinę. Owoce muszą być przykrytę wodą. Po przestygnięciu mielimy w malakserze. Migdały mielimy na drobniusio, najlepiej na mąkę. Łączymy wszystko ze sobą i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Do suchego patyczka. Najlepiej z termoobiegiem.
Polecam niebywały smak i niesamowity aromat.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń