OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/11/27

CIASTO MADARYNKOWE


Ciasto klementynkowe zrobiłam z mandarynek i jest naprawdę super. Zero goryczki mimo zmielenia całych mandarynek ze skórką. Wszystko dzięki gotowaniu. Zmielone cytrusy i migdały nadają ciasto wilgoci, która się utrzymuję cały czas. Mimo, że ciasto nie jest przykryte. Jest to kolejna propozycja świąteczna, świetnie nadaje się na Bożonarodzeniowy stół. Smak jest wyjątkowy. Godny polecenia.

Składniki :
5 mandarynek
200 g migdałów
6 jajek
3/4 szkl cukru
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Mandarynki szorujemy szczoteczką. Gotujemy na wolnym ogniu godzinę. Owoce muszą być przykrytę wodą.  Po przestygnięciu mielimy w malakserze. Migdały mielimy na drobniusio, najlepiej na mąkę. Łączymy wszystko ze sobą i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Do suchego patyczka. Najlepiej z termoobiegiem.
Polecam niebywały smak i niesamowity aromat.

1 komentarz:

Popularne przepisy