Zastanawiałam się nad świątecznymi ciasteczkami. Będąc w sklepie rozglądając się za ozdobami widziałam ciasteczka cynamonowe. Pomyślałam, że zrobię wersję bezglutenową. Wkońcu to jeden ze smaków i zapachów świątecznych. Wyszły genialnie. Twarde i chrupiące, aromat i smak przewyższa te, które kiedyś kupowałam. Zawsze będę zwolenniczką domowych wersji produktów, które możemy kupić w sklepie. Są lepsze, zdrowsze i wiemy z jakich składników są zrobione.
Składniki :
230 g mąki ryżowej
130 g mąki jaglanej
25 g skrobi ziemniaczanej
120 g cukru
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Jajko
100 g margaryny vegańskiej Ramy lub Alsan-Bio
Łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie ugniatamy. Ok 10 minut ręką. Aż masa będzie jednolita i będzie lekko się przylepiać do ręki. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Polecam ją przed tym owinąć folią aluminiową. Następnie urywamy 1/3 ciasta, resztę zostawiamy w zamrażalniku. Tak samo robimy z kolejnymi częściami. Przy rozwałkowaniu posypujemy blat mąka, żeby ciasto się do niego nie przylepiało. Ciasteczka wycinamy ulubionymi kształtami. Moje to gwiazdki i serduszka. Tak na ok. 3 mm grubości. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po wystudzeniu możemy je schować do ulubionego pudełka. Świetnie pasują do kawy w tym tak wyjątkowym czasie przedświątecznym.🎄
2017/12/14
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz