OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2018/04/16

MLEKO MIGDAŁOWE

Mleko migdałowe, a prawidłowo napój migdałowy zrobiony w domu. Potrzebny jest mocny sprzęt, ale można blenderem ręcznym z wykorzystaniem gazy do odcedzania .Przy okazji robienia mleka robię również twaróg migdałowy. Jest naprawdę super. Pierwszy raz jak robiłam mleko i twaróg bez wyciskarki wopnoobrotowej jakoś mi to nie podeszło, coś było nie tak. Ale zwykle oczekuję jakiś czas i próbuje w inny sposób wykonać coś co mi się raz nie udało. Tym razem z pozytywnym rezultatem. Z resztą do niektórych smaków trzeba dojrzeć ;)

Składnik :
Szkl blanszowanych migdałów
3 szkl wody
Szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili lub cukier waniliowy na ksylitolu

Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia migdały wrzucamy do wyciskarki wopnoobrotowej na programie do twardych produktów i odciskamy mleko. Wykorzystujemy cześć wody, w której stały migdały tak aby konsystencja nam odpowiadała. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i wanilią . Przechowujemy w lodówce.
Z pozostałej masy z mielenia polecam zrobić twaróg .
Smacznego 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy