Mleko migdałowe, a prawidłowo napój migdałowy zrobiony w domu. Potrzebny jest mocny sprzęt, ale można blenderem ręcznym z wykorzystaniem gazy do odcedzania .Przy okazji robienia mleka robię również twaróg migdałowy. Jest naprawdę super. Pierwszy raz jak robiłam mleko i twaróg bez wyciskarki wopnoobrotowej jakoś mi to nie podeszło, coś było nie tak. Ale zwykle oczekuję jakiś czas i próbuje w inny sposób wykonać coś co mi się raz nie udało. Tym razem z pozytywnym rezultatem. Z resztą do niektórych smaków trzeba dojrzeć ;)
Składnik :
Szkl blanszowanych migdałów
3 szkl wody
Szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili lub cukier waniliowy na ksylitolu
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia migdały wrzucamy do wyciskarki wopnoobrotowej na programie do twardych produktów i odciskamy mleko. Wykorzystujemy cześć wody, w której stały migdały tak aby konsystencja nam odpowiadała. Doprawiamy do smaku solą, ksylitolem i wanilią . Przechowujemy w lodówce.
Z pozostałej masy z mielenia polecam zrobić twaróg .
Smacznego 😉
2018/04/16
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz