Składniki :
300 g boczku wędzonego
500 g brązowej pieczarki
Duża cebula
Duży ząbek czosnku
Sól i pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na lekko rumiano, dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż się porządnie zrumieni. Dodajemy pieczarki i czosnek, zmniejszamy ogień. Przykrywamy garnek i pichcimy ok 30 minut. Zdejmujemy po tym czasie przykrywkę, żeby mógł odparować nadmiar wody. Tak trzymamy na ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszamy. Następnie wszystko mielimy blenderem ręcznym na gładko. Doprawiamy do smaku. Przekładamy jeszcze gorące do słoika. Jeżeli chcemy przytrzymać dłużej cudo to polecam suchą pasteryzacje. 35 minut w 130 stopniach bez grzałki. Przetrzymujemy po wystygnięciu w lodówce lub piwnicy.
Smacznego 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz