OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2023/12/20

Szynka w Sosie Miodowo-Musztardowym

Idealna na Świąteczny stół w postaci obiadu lub jako wędlina z wyrazistym smakiem. W obu przypadkach smakuję naprawę super i szczerze polecam. Miłe zaskoczenie i ten smak, a jaki aromat...mniam. No nie ma lepszej wersji świątecznej szynki.

ok 1,5 kg szynki (przerośnięta odrobinę tłuszczykiem)

1,5 L wody

3 ząbki czosnku

pieprz, tymianek

4 liście laurowe

4 łyżki soli

8 goździków 

4 łyżeczki musztardy

3 łyżki miodu 

4 łyżki oleju 

cebula

Najpierw szykujemy zalewę. Potrzebna duża miska, wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę, dwa ząbki czosnku, pieprz, 4 liście laurowe, 4 łyżki soli i goździki. Wkładamy szynkę, musi być zanurzona cała. Wstawiamy na noc o lodówki. Następnego dnia osuszamy szynkę ręcznikami kuchennymi i szykujemy marynatę. Wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego. Mieszamy marynatę, czosnek kroimy w plastry i wkładamy obok szynki. Oblewamy marynatą. Zostawiamy pod przykryciem ok. 2 godz. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 60 min góra dół bez termoobiegu, pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę i zostawiamy pod przykryciem o wystygnięcia. Na noc do lodówki i następnego dnia można kroić na plastry. Jeżeli ma robić jako danie to wystarczy jej 10 min pod przykryciem, kroimy na porcję i przygotowujemy sos z marynaty, w której się piekła. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy