OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2023/11/04

WŁOSKIE RICCIARELLI

                                                 RICCIARELLI (WŁOSKIE CIASTECZKA)


Ricciarelli to wyrazisty smak charakterystyczny dla Włoch i coś co lubię, marcepan. 😊 Ciekawostką o ciasteczkach ricciarelli jest to, że pochodzą one z włoskiego regionu Toskanii. Są tradycyjnie przygotowywane z migdałów, cukru, białek jajek, cukru pudru i marcepanu. Nazwa "ricciarelli" oznacza "kręcone" i nawiązuje do charakterystycznej formy ciasteczek, które są wyprofilowane wzdłuż jednej krawędzi. Ricciarelli mają chrupiącą skórkę na zewnątrz i delikatne wnętrze, które jest bogate w migdały. Stanowią popularny przysmak we Włoszech, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia.

Oto przepis na włoskie ciasteczka ricciarelli:

Składniki:

- 250 g mielonych migdałów

- 200 g cukru

- 2 białka jaja

- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 szczypta soli

- cukier puder (do posypania)


Instrukcje:

1. W dużym misce wymieszaj mielone migdały, cukier, ekstrakt migdałowy, ekstrakt waniliowy i sól.

2. W osobnej misce ubij białka jaja na sztywną pianę.

3. Stopniowo dodawaj ubite białka do masy migdałowej, delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej lub silikonowej.

4. Zamknij masę w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na całą noc).

5. Po schłodzeniu, wyjmij masę z lodówki i formuj z niej ciasteczka w kształcie kulek lub grudek i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Ciasteczka powinny być odległe od siebie, ponieważ się rozszerzą podczas pieczenia.

7. Posyp ciasteczka cukrem pudrem.

8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 12-15 minut, aż lekko się zezłocą.

9. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i odstaw na bok, aby ostygły.

10. Po ostudzeniu możesz polukrować ciasteczka jeszcze raz, jeśli chcesz.

11. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy