2017/11/23
GOŁABKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Gołąbki to klasyczne, tradycyjne danie. Jest wiele ich wersji. Ja pamiętam wersję z kapusty z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Z racji tego, że kapusty nie mogę jeść wymyśliłam lżejszą wersję. Robię je od paru lat i są świetne. Mój mąż bardzo je lubi i nie tylko on. Są delikatniejsze i szybciej się je robi od klasyków.
Składniki :
2 kapusty pekińskie
500 g mięsa mielonego z szynki
Koncentrat pomidorowy (mała puszka)
Przecier pomidorowy CIRIO
Sól, pieprz, oregano, bazylia, puder umami, natka pietruszki, słodka papryka i trochę wody.
1/2 szkl ryżu
Odrywamy liście z pekinki. Moczymy każdy 3 minuty we wrzątku. Przygotowujemy farsz. Gotujemy ryż 10 minut i odcedzamy. Mięso smażymy z przyprawami ok 5 minut. Dodajemy koncentrat. Mieszamy z ryżem. Doprawiamy jeżeli trzeba. Nakładamy farsz na liście i zawijamy. Układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. W misce mieszamy przecier pomidorowy z przyprawami i 1/2 szkl wody. Zalewamy gołąbki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni. SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz