OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/11/23

GOŁABKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ



Gołąbki to klasyczne, tradycyjne danie. Jest wiele ich wersji. Ja pamiętam wersję z kapusty z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Z racji tego, że kapusty nie mogę jeść wymyśliłam lżejszą wersję. Robię je od paru lat i są świetne. Mój mąż bardzo je lubi i nie tylko on. Są delikatniejsze i szybciej się je robi od klasyków.

Składniki :
2 kapusty pekińskie
500 g mięsa mielonego z szynki
Koncentrat pomidorowy (mała puszka)
Przecier pomidorowy CIRIO
Sól, pieprz, oregano, bazylia, puder umami, natka pietruszki, słodka papryka i trochę wody.
1/2 szkl ryżu

Odrywamy liście z pekinki. Moczymy każdy 3 minuty we wrzątku. Przygotowujemy farsz. Gotujemy ryż 10 minut i odcedzamy. Mięso smażymy z przyprawami ok 5 minut. Dodajemy koncentrat.  Mieszamy z ryżem. Doprawiamy jeżeli trzeba. Nakładamy farsz na liście i zawijamy. Układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. W misce mieszamy przecier pomidorowy z przyprawami i 1/2 szkl wody. Zalewamy gołąbki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy