W weekend mamy gości, a więc pojawił się pomysł ma ciasto. Tylko jakie? Hmm.... Oczywiście czekoladowe! A więc do dzieła. Zachciało mi się browne. A więc zaczęłam kombinować. I zrobiłam je inaczej niż zwykle. Wyszło super czekoladowe. Pachniało w całym domu. Muszę się powstrzymywać, żeby nie zjeść całego ciasta.
Składniki :
100 g domowej czekolady
90 g masła Alsan-Bio lub Rama roślinna
3 jajka
90 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
60 g zmielonych migdałów
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pomału cukier i ubijamy na gładko. Do masy czekoladowe dodajemy migdały i żółtka, mieszamy, dodajemy kremowe białka i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Studzimy w piekarniku. I gotowe. Ciasto urośnie, a później opadnie. I tak ma być. Niebo w gębie. Mmmmm....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Apetycznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuń