OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/08/09

CUKINIA I PIECZARKI MARYNOWANE

W ogródku urosła w tym roku piękna cukinia i to w dużej ilości, także szkoda żeby się zmarnowała. Postanowiłam ją zamarynować. Będąc w sklepie po produkty do weków trafiłam na piękne pieczarki, które również zamarynowałam. O to przepisy dla was. Korzystajcie póki są warzywa i owoce.

PIECZARKI MARYNOWANE
1kg świeżych grzybów
ziarna pieprzu
ziele angielskie
gorczyca
goździki

ZALEWA :
szkl octu 10%
2 szkl wody
16 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki soli

Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie ok. 15 minut.  Następnie odcedzić, przelać zimną, przygotowaną wodą i wrzucić do słoików. Dodać resztę składników i zalać gorącą zalewą. Zakręcić. Pasteryzować na sucho w piekarniku bez grzania góra czy dół przez 45 minut w 120 stopniach.

CUKINIA MARYNOWANA
2 kg cukini
liście laurowe
koper
czosnek
żółta papryka
ziele angielskie
ziarna pieprzu

ZALEWA:
1 L wody
3/4 szkl octu 10%
6 łyżek cukru
3 łyżeczki soli

Cukinie umyć, pokroić w talarki, większe w drobniejsze części. Włożyć do słoika z resztą składników. Na słoik liść laurowy, gałązka kopru, ząbek czosnku, 2 talarki marchewki, plaster lub dwa papryki, parę ziaren pieprzu i ziela.  Zagotowujemy zalewę i wlewamy gorącą do słoików. Zakręcamy natychmiast. Pasteryzujemy w piekarniku 10 min w 120 stopniach bez grzania góra czy dół.

Gotowe! Można je wykorzystać do sałatek czy do obiadów. Wedle uznania. 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy