Kupiłam jakiś czas temu sporo chałwy tureckiej. Pomyślałam, żeby ją jakoś wykorzystać. Najpierw pomyślałam o ciastkach. Później o cieście. Zrobiłam ciastka i to nie byle jakie. Chrupiące na wierzchu, w środku ciągnące. Zapach i smak jest wyborny. Musicie chociaż raz je zrobić. Nie da się koło nich obojętnie przejść.
Składniki :
3/4 szkl mąki gryczanej jasnej
1/4 szkl skrobi ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
100 g margaryny Alsan-Bio lub Rama roślinna
1/4 szkl cukru trzcinowego lub ksylitolu
Jajko
100 g chałwy
Masło miksujemy z cukrem i chałwą, dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Ok 5 minut. Dodajemy porcjami mąkę. Łączymy składniki. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia ciastka łyżką. Następnie pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Czekamy aż ostygną. Przekładamy do pojemnika na ciastka dopiero jak będą chłodne. Na początku wzrosną a później opadną. Więc się nie martwcie. Dzięki temu będą kruche i ciągnące w środku. Smacznego!
2017/10/31
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz