OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/09/04

GRZYBOWA SAŁATKA DO SŁOIKÓW



Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybów.  W tym roku można znaleźć piękne okazy. Ale jak już mamy grzyby i to w dużej ilości pojawia się pytanie co z nimi zrobić? Mamy kilka opcji. Można ususzyć, udusić i zjeść, ugotować i zamrozić lub ugotować i zrobić weki. Ja w tym roku wybrałam suszenie i weki. Fajnym pomysłem jest sałatka grzybowa do słoików. Podzielę się z wami przepisem.

Składniki :
Średnie sitko ugotowanych grzybów leśnych
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
Szkl oleju rzepakowego
Szkl wody
Sól i pieprz
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 łyżek octu 10 %

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy na piórka. Szklimy na oleju i dodajemy marchewkę, dodajemy wodę i dusimy aż zmięknie. Dodajemy resztę oleju i przyprawy, oprócz koncentratu. Dusimy 5 minut. Dodajemy grzyby i koncentrat pomidorowy, dusimy chwilkę i na koniec dodajemy ocet. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 10 minut na sucho w piekarniku bez grzałki góra i dół w 120 stopniach.  Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.  Gotowe!!

Polecam, to jest bardzo dobra alternatywa dla grzybów marynowanych. Można wykorzystać do tej sałatki pieczarki, prawdziwki albo kurki. Chodzi o twarde grzyby, żeby po ugotowaniu się nie rozpadły.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy