2017/09/04
GRZYBOWA SAŁATKA DO SŁOIKÓW
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybów. W tym roku można znaleźć piękne okazy. Ale jak już mamy grzyby i to w dużej ilości pojawia się pytanie co z nimi zrobić? Mamy kilka opcji. Można ususzyć, udusić i zjeść, ugotować i zamrozić lub ugotować i zrobić weki. Ja w tym roku wybrałam suszenie i weki. Fajnym pomysłem jest sałatka grzybowa do słoików. Podzielę się z wami przepisem.
Składniki :
Średnie sitko ugotowanych grzybów leśnych
Mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
Szkl oleju rzepakowego
Szkl wody
Sól i pieprz
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 łyżek octu 10 %
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy na piórka. Szklimy na oleju i dodajemy marchewkę, dodajemy wodę i dusimy aż zmięknie. Dodajemy resztę oleju i przyprawy, oprócz koncentratu. Dusimy 5 minut. Dodajemy grzyby i koncentrat pomidorowy, dusimy chwilkę i na koniec dodajemy ocet. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 10 minut na sucho w piekarniku bez grzałki góra i dół w 120 stopniach. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Gotowe!!
Polecam, to jest bardzo dobra alternatywa dla grzybów marynowanych. Można wykorzystać do tej sałatki pieczarki, prawdziwki albo kurki. Chodzi o twarde grzyby, żeby po ugotowaniu się nie rozpadły.
Smacznego!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz