Odkąd zaczął się sezon grzybowy chodził za mną sos z prawdziwków, delikatny, aksamitny i niesamowicie pyszny. Mmmmm... Będąc kolejny raz na grzybach znalazłam sporo prawdziwków, pomyślałam, że to musi być znak, gdyż wcześniej nie udawało mi się ich znaleźć. Wracając z lasu do domu obmysliłam plan działania tak żeby mieć chwilę na pichczenie i odrazu zabrałam się do roboty. Wybrałam najlepsze okazy. Po chwili zapachniało w całym domu. Nie mogłam się doczekać. Wkońcu jest. Od lat nie jadłam tak pysznego sosu grzybowego. O to przepis.
Składniki :
4 średnie prawdziwki
Średnia cebula
4 łyżeczki majonezu
Trochę wody
Sól i pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Kroimy grzybki w kostkę i dodajemy do cebulki. Dodajemy trochę wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Następnie dodajemy majonez i uzupełniamy odrobiną wody. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy sól i pieprz. Gotowe!! Możemy kosztować z mięsem lub bez. Z makaronem lub ryżem. Kwestia gustu.
SMACZNEGO!!!
2017/09/18
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz