Marzył mi się ostatnio taki zwyczajny placek z owocami. Pamiętam, że Mama takie robiła w dzieciństwie. Zwykły, placek nic nadzwyczajnego. Idealny w swojej prostocie. A jednak wyjątkowy.
Składniki :
Szkl mąki z ciecierzycy
1/2 szkl skrobi z tapioki
3 jajka
4 łyżki miodu
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
20 ml mleka roślinnego
Truskawki
Jajka ucieramy z miodem na puszystą masę. Trochę nam masa się rozjasni w tym procesie. Następnie dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy. Wlewamy do formy i układamy na wierzchu truskawki lub inne ulubione owoce. Pieczemy 50 min w 190 stopniach bez grzałki. W ostatnich 20 minut polecam zmniejszyć temperaturę do 170 stopni aby nam placek się nie spalił. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i ciasto się studzi. Wyjęte letnie ciasto obsypujemy utartych ksylitolem. Dzięki temu, że ciasto jest letnie ksylitol się przylepi do niego ale nie rozpuści. Smacznego 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz