Deszczową porą człowiek sięga częściej po słodycze. Dlaczego? Żeby poprawić sobie nastrój. Dlatego w czasie jesienno-zimowym przybywa nam parę kilo. Jak temu zaradzić? Otóż nie jest to trudne. Trochę pomysłowości i chęci wystarczy, aby przygotować zdrowe przekąski. Np. Ciasteczka czekoladowe z fasoli. Nie przepadam za fasolą, ale te ciasteczka mnie do niej przekonały.
1 i 1/2 szkl ugotowanej fasoli
3 i 1/2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki kakao Bio
4 łyżki zmielonego na puder cukru trzcinowego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/4 szkl wody lub mleka roślinnego
Dodatki: migdały i pestki dyni
Miękkie w środku, lekko wilgotne. Fasoli w nich nie czuć, więc bez obaw.
Blendujemy najpierw fasolę, dodajemy mleko, miksujemy na gładko i dodajemy resztę składników, mieszamy do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i układamy na blasze ciasteczka o średniej wielkości, formujemy je w rękach. Masa będzie lepka. Na wierzch ulubione ziarna. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 30 minut. Po ostudzeniu są super. Możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
SMACZNEGO!!
2017/09/22
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz