OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/10/15

DOMOWA WĘDLINA

Domową wędlinę można zrobić naprawdę szybko i myślę, że naprawdę warto robić własne w domu. Można robić w piekarniku i można robić w szynkowarze. Tym razem wykorzystałam piekarnik. Upiekłam pierś indyka w papryce z przyprawami. Jest naprawdę super i starcza na długo. Pamiętajmy o tym, że jest wolna od konserwantów i ulepszaczy, mleka i glutenu. Naturalna wędlina z mięsa ze sprawdzonego źródła.

Składniki :
1,5 kg piersi z indyka
Cebula
Papryka czerwona
Majeranek, wędzona papryka, natka pietruszki, sól i pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
Trochę wody.

Mieszamy przyprawy z olejem. Smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 2 godziny. Pierś obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy papryką i cebulą pokrojoną w kostkę.  Dolewamy wody, tak aby tylko zakryła dno. Przykrywamy folią aluminiową lub jak chcemy możemy zrobić ją w rękawie. Pieczemy 1,40 w 180 stopniach z termoobiegiem. Po godzinie zdejmujemy folię. Czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Następnego dnia kroimy w plastry i przekładamy do pudełka przeznaczonego do przechowywania żywności.  Przetrzymujemy w lodówce. Dodajemy do kanapek dla całej rodziny.
Możemy robić różne smaki wędliny z różnych mięs. Zachęcam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy