Domową wędlinę można zrobić naprawdę szybko i myślę, że naprawdę warto robić własne w domu. Można robić w piekarniku i można robić w szynkowarze. Tym razem wykorzystałam piekarnik. Upiekłam pierś indyka w papryce z przyprawami. Jest naprawdę super i starcza na długo. Pamiętajmy o tym, że jest wolna od konserwantów i ulepszaczy, mleka i glutenu. Naturalna wędlina z mięsa ze sprawdzonego źródła.
Składniki :
1,5 kg piersi z indyka
Cebula
Papryka czerwona
Majeranek, wędzona papryka, natka pietruszki, sól i pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
Trochę wody.
Mieszamy przyprawy z olejem. Smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 2 godziny. Pierś obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy papryką i cebulą pokrojoną w kostkę. Dolewamy wody, tak aby tylko zakryła dno. Przykrywamy folią aluminiową lub jak chcemy możemy zrobić ją w rękawie. Pieczemy 1,40 w 180 stopniach z termoobiegiem. Po godzinie zdejmujemy folię. Czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Następnego dnia kroimy w plastry i przekładamy do pudełka przeznaczonego do przechowywania żywności. Przetrzymujemy w lodówce. Dodajemy do kanapek dla całej rodziny.
Możemy robić różne smaki wędliny z różnych mięs. Zachęcam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz