2017/09/28
WŁOSKI SOS GRZYBOWY PO MOJEMU
Obfitość grzybów w tym roku dała nam się we znaki, pełne półki w piwnicy weków. Mimo wszystko nadal się pojawiają w lesie. Pomysły na obiady są, więc czemu nie wykorzystać w nich grzybów. Sos włoski jest bardzo delikatnym i aromatycznym sosem. Postanowiłam zrobić wersję odpowiednią dla mnie. Robi się go niebywale szybko.
Składniki :
Parę grzybów leśnych, najlepiej prawdziwków, ugotowanych
Dwie łyżki majonezu
Łyżeczka masła roślinnego Alsan-Bio lub Rama
Trochę wody
Sól, pieprz
Makaron ryżowy 5 mm
Ser ementaler
Żółtko
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy grzybki pokrojone w kostkę lub na połówki, zależy od was jak lubicie. Chwilkę trzymamy i dodajemy majonez. Mieszamy dobrze wszystko, dodajemy trochę wody. Dodajemy sól i pieprz. Zdejmujemy z kuchenki. Gotujemy makaron według przepisu. Ścieramy w międzyczasie na sos trochę sera i dodajemy żółtko, energicznie mieszając. Dorzucamy do sosu makaron i łączymy składniki. Nakładamy na talerz.
SMACZNEGO 👌
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz