Przyszła pora na popoludniową kawę. Tylko co do kawy? W szafkach pustki, nic słodkiego. A przy takiej pogodzie ciągnie do słodyczy. A więc trzeba coś upiec w miarę szybko. Tak więc postanowiłam zrobić babeczki. Sprawdziłam stan mąk i do dzieła. Po paru minutach już czekały na konsumpcję.
Składniki :
200 g mąki uniwersalnej Shär
40 g mąki kukurydzianej
Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
50 g oleju rzepakowego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 jajka
Garść żurawiny suszonej ( przelałam ją gorącą wodą)
Wszystkie składniki mieszam dokładnie i dodaję żurawinę. Nie martwcie się, że masa jest rzadka. Tak ma być. Przelewam do formy na mini babeczki i piekę 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Jak macie większe formy to wystarczy zwiększyć czas pieczenia o jakieś 5-7 minut. Jak się zrumienią to wyłączamy piekarnik i zostawiamy je na 10 minut w środku. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wystygniecia. Babeczki mogą być z posiekanymi orzechami lub rodzynkami, lub z jagodami goji. Też będą super. Do kawy idealne.
OSTATNIO DODANE
Soczysty Schab
Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...
2017/10/15
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz