2018/01/04
PIZZA IDEALNA
Pizza to była jednym z zakazanych dań. To jest przykład, że wszystko jest możliwe. Próbowałam wiele razy, z różnych mąk, z różnych przepisów. Aż wkońcu stwierdziłam, że zrobię ją po swojemu, z mąki, która najbardziej mi odpowiada. Wiadomo, że mąki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami więc trzeba było wziąć to pod uwagę. W przypadku ciasta na pizze mąki używamy jedną miarę, a skrobi 3/4 miary. Do tego żeby ciasto nie było suche dodajemy olej rzepakowy. Ciasto musi być wypiekane w niższej temperaturze niż później ze składnikami. Smakuje super. Wystarczy tylko dodać na ciasto to co lubimy. 😉
Składniki :
175 g mąki ryżowej
125 g skrobi ziemniaczanej
175 ml wody
4 łyżki oleju rzepakowego
Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczka soli
Mieszamy dokładnie ze sobą składniki. Wykładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia. Masa jest trochę leista, ale nie martwcie się, tak musi być. Pamiętajmy, że bezglutenowe mąki rządzą się swoimi prawami. Formujemy łyżką taki kształt jaki nam odpowiada. Uwielbiam cienkie ciasto więc u mnie jest rozprowadzona na maksa. Ok 2 mm grubości. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 25 minut. Wyjmujemy blat i smarujemy ulubionym sosem do pizzy i układamy ulubione składniki. Dla mnie najlepszy jest koncentrat pomidorowy CIRIO z dodatkiem ziół takich jak oregano, bazylia i pieprz plus sól. Na to układam salami i ścieram radamer dobrej firmy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 220 stopni z termoobiegiem na 8 minut. W międzyczasie szykuję sos czosnkowy. Jeden ząbek czosnku przecisniety przez praskę, trzy łyżki majonezu i ok 50 ml mleka sojowego naturalnego. Trochę soli i pieprzu. Mieszam dokładnie, aż masa będzie jednolita. Oblewamy jeszcze gorącą pizzę i wycinam. Pychaaaaaaaaaaaa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz