Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku nie da się niczym innym zastąpić. Podziwiając piękna, złotą jesień postanowiłam zrobić zupę, która bardzo szybko zniknęła.
Składniki:
300 g wołowiny
Cebula
Papryka czerwona
Łyżka papryki wędzonej
koncentrat pomidorowy, malutki słoiczek
Litr wody
Sól, pieprz, puder umami,
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 średnie ziemniaki

Mięso kroimy w kostkę, cebulę w kostkę. Cebulę smażymy na brązowo, dodajemy mięso i paprykę pokrojoną w paski. Smażymy chwilkę. Dodajemy koncentrat i paprykę wędzona. Zalewamy po minucie wodą. Gotujemy ok. godziny. Aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ziemniaki gotujemy osobno, pokrojone w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotowe! SMACZNEGO!
Mięso kroimy w kostkę, cebulę w kostkę. Cebulę smażymy na brązowo, dodajemy mięso i paprykę pokrojoną w paski. Smażymy chwilkę. Dodajemy koncentrat i paprykę wędzona. Zalewamy po minucie wodą. Gotujemy ok. godziny. Aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ziemniaki gotujemy osobno, pokrojone w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotowe! SMACZNEGO!
Zupa gulaszowa, to takie pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Lubię przygotowywać takie dania, bo są smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie zabiera bardzo mało czasu. Jak chcę sobie ułatwić sprawę, to zupy lub sosy przygotowuję na bazie bulionów od Krakusa. Sa bardzo smaczne, a nie zawierają sztucznych barwników i ulepszaczy.
OdpowiedzUsuń