W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam je. Dziś mi tego wyjątkowo brakowało. Będąc w ZOO z synem, który nawet gofra nie spróbował. Podciagnęłam rękawy i do dzieła. I o to wersja bez glutenu, laktozy i ulepszaczy. Domowe, mega smaczne i niczym się praktycznie nie różnią od oryginałów.
Synek je uwielbia, a ja obojętnie koło nich nie przejdę. O to przepis.
Składniki :
100 g mąki ryżowej
150 g mąki uniwersalnej Shär
40 g mąki kukurydzianej
3 jajka
1 i 1/2 szkl mleka roślinnego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
6 łyżek oleju rzepakowego
Mąki przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Dobrze wyrabiamy ciasto na gładką masę łyżką drewnianą. Ok 5-6 minut. Odkladamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy ok 1 łychy od nalewania zupy na dwie dolne części formy do gofrów. Smażymy, aż się zrumienią. Zjadam je z kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym lub dżemem. Polecam.
SMACZNEGO!! 😁
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz