2018/05/10
DOMOWY SNICKERS
Zdrowa wersja znanego Snickersa?! To tak się da?! Oczywiście!! Nie ma rzeczy niemożliwych!! Bez cukru, kozeiny, laktozy czy glutenu. Z odrobiną soli. Musicie to zrobić sami w domu. Osobiście wolę tą wersję niż oryginał 😉 Sami sprawdźcie.
Składniki :
I MASA:
200 g namoczonych daktyli
100 g orzeszków ziemnych (niesolone)
50 g masła orzechowego
Szczypta soli
II MASA:
150 g mąki owsianej bezglutenowej
100 g namoczonych nerkowców
100 g słodkiego miodu lub syropu zrobionego z wody i ksylitolu
III MASA:
domowa czekolada z mojego przepisu
(5 łyżek oleju kokosowego +4 łyżki kakao+ksylitol do oslodzenia 3-4 łyżki)
Najpierw zalewamy daktyle i nerkowce wrzątkiem na minimum 10 min. Pierwszą masę miksujemy blenderem na gładko. Wykładamy na formę wyłożoną folią spożywczą. Wyrównujemy. Blendujemy nerkowce z miodem lub syropem z ksylitolu. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy na pierwszą masę i wkładamy na 2-3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie kroimy na kwadraty lub prostokąty i nadziewamy kolejno na widelec, maczamy w czekoladzie. I odkładamy na papier do pieczenia. Dzięki temu , że są chłodne czekolada szybciej zastygnie. Przechowujemy batoniki w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz