2018/05/26
CLAFOUTIS Z POLĘDWICĄ I SMAŻONĄ CEBULKĄ
Danie delikatne, smaczne, łatwe i do tego z klasą. Clafoutis skradło moje serce dosłownie wczoraj. To było moje drugie podejście w życiu do takiego rodzaju dania. Wyszło tak jak tego oczekiwałem, poprostu super. Dla odmiany fajnie jest spróbować czegoś nowego.
Składniki :
Cebula
Sztuka polędwicy
3 jajka
90 g mąki gryczanej jasnej
30 g skrobi z tapioki
Tymianek
Szkl mleka ryżowego
Kubeczek jogurtu kokosowego lub 100 ml mleczka kokosowego
50 ml oleju rzepakowego
Paczka radamera w plastrach lub sera sojowego
Sól, pieprz, majeranek
Kilka pomidorków koktajlowych świeżych lub marynowanych.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę polędwicę. Smażymy na dużym ogniu, aż się troszkę zarumieni. Przyprawiamy do smaku.
Do miski wlewamy mleko, jogurt, olej i dodajemy jajka. Łączymy składniki, dodajemy mąkę i pokrojony w kostkę ser plus przyprawy do smaku.
Mięso rozkładamy w formie do pieczenia i zalewamy masą. Na wierzchu układamy pomidorki i posypujemy majerankiem. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach z górną grzałką. Zostawiamy do przestygnięcia i możemy się zajadać po 20-30 minutach.
👌 ♥ ♥ ♥
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz