OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2018/05/26

CLAFOUTIS Z POLĘDWICĄ I SMAŻONĄ CEBULKĄ



Danie delikatne, smaczne, łatwe i do tego z klasą. Clafoutis skradło moje serce dosłownie wczoraj. To było moje drugie podejście w życiu do takiego rodzaju dania. Wyszło tak jak tego oczekiwałem, poprostu super. Dla odmiany fajnie jest spróbować czegoś nowego.

Składniki :
Cebula
Sztuka polędwicy
3 jajka
90 g mąki gryczanej jasnej
30 g skrobi z tapioki
Tymianek
Szkl mleka ryżowego
Kubeczek jogurtu kokosowego lub 100 ml mleczka kokosowego
50 ml oleju rzepakowego
Paczka radamera w plastrach lub sera sojowego
Sól, pieprz, majeranek
Kilka pomidorków koktajlowych świeżych lub marynowanych.


Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę polędwicę. Smażymy na dużym ogniu, aż się troszkę zarumieni. Przyprawiamy do smaku.
Do miski wlewamy mleko, jogurt, olej i dodajemy jajka. Łączymy składniki, dodajemy mąkę i pokrojony w kostkę ser plus przyprawy do smaku.
Mięso rozkładamy w formie do pieczenia i zalewamy masą. Na wierzchu układamy pomidorki i posypujemy majerankiem. Pieczemy 40 minut w 190 stopniach z górną grzałką. Zostawiamy do przestygnięcia i możemy się zajadać po 20-30 minutach.
👌 ♥ ♥ ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy