Zawsze byłam pełna podziwu dla takiego cudeńka na amerykańskich filmach. Placki owocowe z dużą ilością owoców. I to mi pasuje. Uwielbiam owocowe ciasta. Następna tarte zapowiadam z jagodami. 😉
Łapcie przepis.
Składniki :
- 120 g mąki ryżowej
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 120 g mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 żółtka
- Jajko
- Szczypta soli
- Łyżka cukru waniliowego na ksylitolu
- 100 g erytolu lub ksylitolu
- 200 g zimnego masła roślinnego
Ugniatamy wszystko razem do połączenia składników. Dzielimy masę na dwie części. Zawijamy w folię spożywczą i wrzucamy do zamrażalnika. Jedna część zostanie na następny raz a drugą zostawiamy na czas zagrzania piekarnika . Rozgniatamy w formie do tarty ceramicznej masę tak, żeby zakryła naczynie. Nakłówamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Aż się lekko zarumieni. Jak nie mamy ceramicznej formy to wyłóżcie ja papierem do pieczenia.
Przygotowujemy ulubione nadzienie. Super sprawa to banany zmiksowane z mleczkiem kokosowym (gesta cześć) i erytolem do smaku zagęszczane rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną. Można wykonać ulubiony lekki krem, a na wierzch dać ulubione owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz