OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2018/03/07

TARTA BANANOWA


Zawsze byłam pełna podziwu dla takiego cudeńka na amerykańskich filmach. Placki owocowe z dużą ilością owoców. I to mi pasuje. Uwielbiam owocowe ciasta. Następna tarte zapowiadam z jagodami. 😉
Łapcie przepis.

Składniki :

  • 120 g mąki ryżowej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru waniliowego na ksylitolu
  • 100 g erytolu lub ksylitolu
  • 200 g zimnego masła roślinnego


Ugniatamy wszystko razem do połączenia składników. Dzielimy masę na dwie części. Zawijamy w folię spożywczą i wrzucamy do zamrażalnika. Jedna część zostanie na następny raz a drugą zostawiamy na czas zagrzania piekarnika . Rozgniatamy w formie do tarty ceramicznej masę tak, żeby zakryła naczynie. Nakłówamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Aż się lekko zarumieni. Jak nie mamy ceramicznej formy to wyłóżcie ja papierem do pieczenia.
Przygotowujemy ulubione nadzienie. Super sprawa to banany zmiksowane z mleczkiem kokosowym (gesta cześć)  i erytolem do smaku zagęszczane rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną. Można wykonać ulubiony lekki krem, a na wierzch dać ulubione owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy