Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie z apartamentów, willi i domków, a więc gotowanie na własną rękę. Tylko jak wypocząć stojąc w kuchni i gotując obiad klasyczny i obiad bez glutenu, laktozy, drożdży, wywaru warzywnego czy mięsnego, bez cytrusów i z ograniczoną ilością fruktozy? Ale długo nie myśląc zaczęłam szukać sposobu na taki urlop. Zasięgając wiedzy na różnych forach, przypominając sobie informacje z technologii o żywność, a mianowicie o pasteryzacji potraw mięsnych, zup i potrawek. I tu narodził się pomysł!! I to dzięki próbom zniechęcenia mnie przez Teściową do urlopu bez all inclusive. Już byłam gotowa odwołać rezerwację apartamentu. Myśli mi się mnożyły w głowie, spać przez nie nie mogłam. Ale postanowiłam, że się tak łatwo nie poddam i że musi być jakiś sposób, no i jest! 😊 Weki!!!
Otóż moi drodzy zawekować można dużo. Tylko z rozwagą, zupy bez zabielania ale że mówimy tu o śmietanie to mnie to nie dotyczy 😊. Mięso bez panierki, to też mam z głowy i dania bez makaronu czy ryżu gdyż zrobi nam się z tego papka. A pasteryzacja nie jest trudna i to nie tylko dotyczy wakacji. Jak zrobimy więcej obiadu zawsze możemy zawekować i trzymać w lodówce, może stać kilka tygodni. W wyparzony słoik nalewamy zupę, potrawke, sos czy mięso, do zagięcia od nakrętki, i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygniecia. Mięso zalewamy olejem rzepakowym albo sosem. Gdy ostygnie wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy do 120 stopni, gdy osiągnie ową temperaturę pasteryzujemy godzinę. Zostawiamy do wystygnięcia, już nie odwracamy do góry dnem. Gdy wystygnie nastawiamy jeszcze raz w piekarniku. Po wystygnięciu chowamy do lodówki. Trwa to dwa dni. I jest to sposób niezawodny, o ile przestrzega się zasad. Dlatego problem z gotowaniem mam z głowy na urlopie.
Zawekowałam ulubione dania, do nich biorę ryż i makaron bezglutenowy. Na śniadania i kolacje oczywiście bierzemy pieczywo ryżowe, majonez, mąkę do naleśników Shär, dżem truskawkowy, ulubione parówki "Drobisie" bezglutenowe synka i mleko roślinne. Jajka, owoce i warzywa kupimy na miejscowym targu, który obowiązkowo wyczaiłam w pobliżu naszego miejsca pobytu. Wiadomo, że bez lodówki turystycznej do samochodu się nie obędzie na weki i inne produkty śniadaniowe. Oczywiście zabieram ze sobą ulubioną pastę do kanapek z ciecierzycy i suszonych pomidorów 😀. Jeśli chodzi o słodycze to zabieramy batony daktylowe Vitanella z Biedronki, krakersy Shär i obowiązkowo domową czekoladę. Płatki śniadaniowe miodowe, bezglutenowe kółeczka firmy Tesco. Dwie zgrzewki wody i w drogę na 10 dni do Chorwacji.
Oczywiście nie obędzie się bez spróbowania kuchni Chorwacji. To co możemy to zjemy 😊. A jak nam czegoś zabraknie to specjalistyczna żywność dostępna jest u nich w dobrych aptekach.
Wystarczy trochę wiary w swoje możliwości, optymizmu i wakacje będą super!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz