Kluski śląskie pamiętam z lat szkolnych, mianowicie z podstawówki, a dokładnie ze szkolnej stołówki, zwykle podawane z ciemnym, glutowatym sosem.... Łee... Naszczęście czasy się zmieniają z nimi kuchnia. Kluski śląskie tradycyjnie są z gotowanych ziemniaków i skrobi doprawione solą. Tradycja rzecz święta, ale nowe wydania tradycyjnych potraw są naprawdę super. Kluski możemy zrobić w paru odsłonach. Np. Kluski zielone na ugotowany bobie, kluski pomarańczowe na ugotowanej dyni i kluski jasne tradycyjne. Dzisiaj przedstawiam przepis na kluski z gotowaną dynią Hokkaido. Dlaczego akurat ta jest popularna? Dlatego, że ma piękna barwę i znakomity smak. Jest najlepszym rozwiązaniem do klusek, kopytek, zup i wypieków. Sami przetestujcie to warzywko. A o to przepis na pomarańczowe śląskie.
Składniki :
mała, ugotowana dynia Hokkaido
350 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju
Dynię ugniatamy na jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Ugniatamy ma plastyczną masę i pamiętajmy żeby dynia była jeszcze ciepła. Jeżeli masa zabardzo się lepi to dodajemy jeszcze trochę skrobi. Zależy to od wielkości dyni jaką zakupimy. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu trzymamy 1-2 minuty. Zależy to od wielkości i grubości klusek. Najlepiej sprawdzić czy już są gotowe i dostosować czas. Kluski możemy zajadać z ulubionym sosem i surówką. SMACZNEGO!
2017/10/12
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz