Naszło mnie wczoraj na ciasto. Mamy czas przedświąteczny więc ciasto aromatem i smakiem wita nas w tym przeuroczym okresie. Moment kiedy wszystkie się zmienia. Pojawiają się ozdoby na sklepach, świąteczne reklamy i rozmyślania jak w tym roku zorganizować ten czas. Ciasto to zachęta do zaparzania kawy i zatrzymania się na chwilę, do przemyśleń na temat świąt i rodziny. Do chwili relaksu.
Składniki :
3 jajka
1/2 szkl cukru
60 g margaryny Rama lub Alsan-Bio
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
Parę kropel ekstraktu pomarańczowego
3/4 szkl mąki ryżowej (w tym 40 g skrobi ziemniaczanej)
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 szkl orzechów. Użyłam migdałów
Jajka ucieramy z cukrem. Mieszamy razem suche składniki. Masło rozpuszczamy. Do masy z jajek dodajemy masło i małymi porcjami suche składniki. Później parę kropel ekstraktu i na koniec posiekane orzechy. Wszystko przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem bez górnej grzałki, przez 40 minut.
Studzimy w piekarniku przez 20 minut, wystawiamy na blat kuchenny i zostawiamy do wystygniecia. Możemy naszykować polewę. Ja użyłam lukru cytrynowego. 4 łyżki cukru pudru i tyle soku z cytryny, żeby masa była półpłynna. Polewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
SMACZNEGO! 😊
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń