OSTATNIO DODANE

Soczysty Schab

  Soczysty schab, nie jest to proste zadanie. Było kilka nieudanych prób i wychodził suchy, ale mam sprawdzony sposób i jest momentu jego wy...

2017/08/10

KUKURYDZA CZY WĄTRÓBKA?

Dwa dania, które albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę do tej drugiej grupy. Uwielbiam obydwa dania. Często u mnie nie goszczą, bo tylko ja jestem ich zwolennikiem 😉. Ostatnio jednak się pojawiły i to w nietypowej odsłonie z niebanalnymi dodatkami.  Sami zobaczcie.

KUKURYDZA PIECZONA W SOSIE CZOSNKOWYM

2 kolby kukurydzy
Majonez
Woda
Ząbek czosnku
Słodka papryka, sól i pieprz

Kukurydzę oczyszczamy i myjemy. Przygotowujemy sos, cztery czubate łyżki majonezu łączymy z 2 łyżkami wody, przeciśnietym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Rozrabiamy dokładnie na gładko. Oblewamy nim kukurydzę, wyłożoną do naczynia żaroodpornego lub formy. Posypujemy papryką. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni.
Pycha 😋


WĄTRÓBKA Z INDYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

300 g wątróbki z indyka
5 suszonych pomidorów
Sól i pieprz
1/2 cebuli

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Kroimy wątróbkę tak jak lubimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Musi skwierczeć 😉. Smażymy tak jak lubimy, dobrze lub mniej wysmażona, jak kto lubi. Dodajemy w ostatniej minucie pomidory. Solimy i pieprzymy. Gotowe!!
SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne przepisy