W ogródku urosła w tym roku piękna cukinia i to w dużej ilości, także szkoda żeby się zmarnowała. Postanowiłam ją zamarynować. Będąc w sklepie po produkty do weków trafiłam na piękne pieczarki, które również zamarynowałam. O to przepisy dla was. Korzystajcie póki są warzywa i owoce.
PIECZARKI MARYNOWANE
1kg świeżych grzybów
ziarna pieprzu
ziele angielskie
gorczyca
goździki
ZALEWA :
szkl octu 10%
2 szkl wody
16 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie ok. 15 minut. Następnie odcedzić, przelać zimną, przygotowaną wodą i wrzucić do słoików. Dodać resztę składników i zalać gorącą zalewą. Zakręcić. Pasteryzować na sucho w piekarniku bez grzania góra czy dół przez 45 minut w 120 stopniach.
CUKINIA MARYNOWANA
2 kg cukini
liście laurowe
koper
czosnek
żółta papryka
ziele angielskie
ziarna pieprzu
ZALEWA:
1 L wody
3/4 szkl octu 10%
6 łyżek cukru
3 łyżeczki soli
Cukinie umyć, pokroić w talarki, większe w drobniejsze części. Włożyć do słoika z resztą składników. Na słoik liść laurowy, gałązka kopru, ząbek czosnku, 2 talarki marchewki, plaster lub dwa papryki, parę ziaren pieprzu i ziela. Zagotowujemy zalewę i wlewamy gorącą do słoików. Zakręcamy natychmiast. Pasteryzujemy w piekarniku 10 min w 120 stopniach bez grzania góra czy dół.
Gotowe! Można je wykorzystać do sałatek czy do obiadów. Wedle uznania. 😉
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz