"B贸g zes艂a艂 ludziom po偶ywienie, a diabe艂 kucharzy"
L. To艂stoj
2017/08/01
OG脫RKI W MUSZTARDZIE 馃槉
馃構❤❤❤❤❤❤❤❤馃構
2 kg og贸rk贸w czosnek (po 1 z膮bku na s艂oik)zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 du偶a 艂y偶ka soli 5 艂y偶ek musztardy sarepskiej li艣cie laurowe (po 1 na s艂oik) ziele angielskie (po 2 ziarnka na s艂oik)Zagotowujemy sk艂adniki zalewy. Pozostawiamy do przestudzenia, a w mi臋dzyczasie og贸rki kroimy wzd艂u偶 na grubsze plastry. Do przestudzonej zalewy dodajemy musztard臋, dok艂adnie mieszamy. Do ka偶dego s艂oika wrzucamy 1 z膮bek czosnku, 1 listek laurowy i i 2 ziarenka ziela angielskiego. Wk艂adamy og贸rki i zalewamy zalew膮. Pasteryzujemy 10 minut w piekarniku, s艂oiki musz膮 by膰 zanurzone 70% w wodzie, ustawiamy 120 stopni bez grzania g贸ra czy d贸艂. Pami臋tajcie o mieszaniu zalewy, bo musztarda lubi osiada膰 na dnie. Mo偶na w tej zalewie r贸wnie偶 zrobi膰 cukinie. Wykorzysta艂am do tego przepisu w艂asne plony 馃槉. Sezon w pe艂ni, wi臋c podwijam r臋kawy i do kuchni, szykowa膰 s艂oiki na kolejn膮 tur臋 og贸rk贸w. POWODZENIA!!! Nied艂ugo kolejne sprawdzone przepisy na og贸rki.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz