OGÓRKI KONSERWOWE Z PRZEPISU PANI Z TARGOWISKA 😉
Taka historia, Pani od której zostały nabyte ogórki chętnie udzieliła porady co do zalewy idealnej. Czemu nie podzielić się taką wiedzą. To dla was świeży przepis.
Składniki:
6 kg małych ogórków
Główka czosnku ( 1-2 ząbki na słoik)
0,5 kg cebuli ( 2 plastry na słoik)
3 duże marchewki (3-4 talarki na słoik)
Liście laurowe (1 na słoik)
Ziele angielskie (2-3 ziarenka na słoik)
Gorczyca ( 1/2-1 łyżeczka płaska na słoik)
Koper ( gałązka na słoik)
Zalewa :
1 litr octu
4 Litry wody
3/4 kg cukru
0,5 szkl soli
Zaczynamy od wyparzenia słoików. Później zagotowujemy zalewę i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie myjemy ogórki, marchewkę i koper. Obieramy czosnek i cebulę. Wrzucamy po ząbku czosnku do słoika, liściu laurowym, ziarna ziela i gorczycę. Obieramy marchewkę i trzemy na tarce lub kroimy nożem na talarki. Cebulę trzemy na tarce na plastry. Dodajemy obydwa warzywa do słoików. Nie zapominamy o koprze. Następnie układamy ogórki, zalewamy do zagięcia i zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku bez grzania góra i dół przez 20 minut w 120 stopniach. Stawiamy do góry dnem na parę minut i odwracamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Gotowe!! Ogórki konserwowe!! 😊 Udział wzięło w tym przedsięwzięciu pół rodziny 😊
Powodzenia!
2017/08/02
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne przepisy
-
Długo szukałam chleba idealnego, który byłby bez drożdży, bezglutenowy, bez dodatku mleka czy maślanki, bez użycia gotowej mieszanki i tak...
-
W zoo,na festynie, na wakacjach i wesołym miasteczku unosi się zawsze zapach świeżych gofrów. Zawsze w będąc, w którymś z miejsc jadłam j...
-
Zupa gulaszowa to jedna z moich ulubionych zup jesiennych, na świeżej wieżej papryce i cebuli. Rozgrzewajaca i aromatyczna. Tego smaku ...
-
Oryginalnie ten chleb zawiera drożdże, bardzo mi smakuje, więc postanowiłam zrobić drugą wersję bez drożdży, ku mojemu zaskoczeniu wyszed...
-
Ciasteczka chrupiące ma wierzchu z wilgotnym środkiem. Orzechowa pycha. Szybkie, łatwe i oszałamiające w smaku. Polecam ciasteczkowym potw...
-
Sezon grzybowy w pełni, mamy niezły wysyp w pobliskich lasach, ale nie tylko u nas tak jest. Znajomi chwalą się pełnymi koszami grzybó...
-
Bułeczki dla dziecka są bardzo ważne, skład, smak i wygląd odgrywają tutaj ważną rolę. Testowałam wiele przepisów. Te, które mój maluch p...
-
Nadeszły wakacje i każdy z nas spędza je po swojemu. My w tym roku przechodzimy chrzest bojowy z wakacjami w Chorwacji. Otóż ten kraj słynie...
-
Pierogi z ciasta zaparzanego są elastyczne jak klasyki. Dzięki temu zabiegowi możemy je ulepić. Ciasto gryczane świetnie się nadaję do mię...
-
Biszkopt z tego przepisu śmiało może nam zastąpić bułkę wrocławską, chałkę czy nawet chleb. Świetnie smakuje z roślinną Ramą i domowym dże...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz