Składniki :
4 kg ogórków gruntowych
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
1 szkl octu 10%
1 szkl cukru
1 szkl oleju rzepakowego
3 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu
2 małe główki czosnku
Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Ogórki myjemy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę ścieramy obraną na tarce, też na grubych oczkach. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plastry. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce, dodajemy ocet, cukier, olej i resztę przypraw. Mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, co jakiś czas mieszamy. Nakładamy w wyparzone 500 ml słoiki, bardzo ściśle. Dolewamy do każdego sok, który puściły warzywa, powinno wystarczyć na każdy słoik, o ile dobrze upchniemy sałatkę. 😉 Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym na 120 stopni przez godzinę, bez grzałki góra i dół. Po godzinie wyjmujemy słoiki i ustawiamy do góry dnem, czekamy aż trochę przestygną i odwracamy. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Sałatki powinno wystarczyć na 12 słoików 500 ml. To świetna sprawa jak nie mamy pod ręką świeżych warzyw do obiadu. Polecam. Warto.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz